
naam: “Remcke de Niet. Normaal gesproken doe ik geen interviews.”
we zijn nog maar net begonnen. “Okay vooruit dan maar.”
woont in: Zuidhorn
beroep: “gezinsbegeleider voor verstandelijk gehandicapten.”
aantal jaren spelervaring: “ongeveer 8 jaar. Ik heb diverse optredens gedaan met de Rederijkerskamer in Zuidhorn, en daarna (in 2016) voor het eerst een uitstapje gemaakt bij FlauweCult met het stuk Trojaanse Vrouwen. En nu dus in FEESTJE!?”
wat is je grootste passie? “Toneel, en mijn kinderen van 18, 14 en 10.”
waarom speel je mee in FEESTJE!? “Ik houd FlauweCult een beetje in de gaten en zag de auditie-oproep voorbij komen. Ik vind het een briljant stuk over een generatie waarvan ik eigenlijk niet wist dat ik er deel van uitmaakte. Het zet een mooi tijdsbeeld neer met combinaties van taal, dans en muziek. Vooral het fragmentarische spreekt me erg aan. Beelden en flarden die voorbij komen en die bij elkaar horen.”
Ga je weleens uit je dak? “Niet dat ik het zo ervaar, maar mijn vrienden zeggen weleens: jij hebt een natural high. Ik houd van dansen en ik kan daar helemaal in opgaan, ook als enige in een gezelschap. Hoewel ik het op dit moment te weinig doe.”
Bedoel je dan dat je je helemaal uitleeft in dans? “Ja dat, of bijvoorbeeld salsa dansen. Daar was ik ooit heel actief in. Ik wil trouwens sowieso mijn acteerspel op het fysieke vlak nog verder ontwikkelen.”
Hoe denk je over eenzaamheid? “Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Eenzaamheid heeft met leegte te maken.”
[denkt lang na]
“In het stuk zien we karakters die zich eenzaam voelen. Ze hebben niet echt een connectie, ze hebben geen idealen meer, er is niks meer om je tegen af te zetten. Ze individualiseren en houden zich bezig met navelstaren. In de huidige maatschappij kun je dat ook meemaken, als je het gevoel hebt dat je je niet meer nuttig kunt maken. Bijvoorbeeld als je kinderen de deur uit zijn. Dan kun je je best eenzaam voelen denk ik. Dan is het toch nodig dat je andere dingen zoekt om zinvol bezig te zijn.”
Wil je een persoonlijk statement maken? “Godsamme wat stel jij lastige vragen.”
[even later:]
“Je moet vertrouwen hebben in
beweging en dat de wereld er niet zo slecht voorstaat als je denkt. Ik ben geen
klimaatontkenner of zo hoor. Ik vind ook echt dat je iets moet doen, maar dan
niet vanuit paniek. Wij leveren ook onze bijdrages, wij zijn
flexitariërs.”