EVEN VOORSTELLEN: Sandra Hartzema

woont in: Stad

beroep: creatief brein

speelervaring: 35 jaar

wat is je grootste passie? “Theater maken! alles wat met theater te maken heeft: spelen, regisseren en natuurlijk kijken en beleven. Goed theater is magie. Het is een dynamische kunstvorm. Goed theater raakt je. Het kan je ontroeren, het kan je blij maken, het kan vragen oproepen, het kan discussie oproepen. Ik vind het een kick om te spelen en te creëren.”

Waarom koos je voor FEESTJE als afstudeerproject? “In eerste instantie viel ik voor het taalgebruik, het ritme, de tragiek en de humor in dit stuk van Don Duyns (oorspronkelijke titel: De Jaren Twintig!! – red). Als regisseur geeft het je vrijheid om er een eigen verhaal van te maken. Ik ben geïnspireerd door het werk van het NNT en Guy & Roni en voor mijn afstudeeropdracht bij de regisseursopleiding wilde ik kijken of het mogelijk was om ook in het amateurtheater een interdisciplinair stuk te maken met dansers en een DJ erbij. Theater is niet alleen de taal van het gesproken woord maar ook die van het beeld en de taal van het lichaam. Bij het maken van deze productie ben ik op zoek gegaan naar sterke combinaties van taal, beelden en beweging.”

Ga je weleens uit je dak? “Ja, uit mijn dak gaan bestaat voor mij tegenwoordig uit theater maken, ofwel als acteur ofwel als regisseur. Maar ik behoor zelf ook tot de “niks-generatie” (waar dit stuk over gaat) en in het verleden ging ik ook regelmatig uit mijn dak met house, drank en drugs.”

Hoe denk je over eenzaamheid? “Ik vind het verschrikkelijk dat er zoveel mensen eenzaam zijn. Zelf heb ik het in het verleden ook ervaren. Op verschillende manieren heb ik er vaak alleen voor gestaan in mijn leven. Zo heb ik ooit met al mijn bezittingen in een paar boodschappentassen bij de bushalte gezeten, op weg naar het onbekende. Maar doordat ik ben gaan doen wat ik het allerliefste doe, ben ik niet meer eenzaam. Ik heb inmiddels een paar geweldige mensen om me heen verzameld, waarbij ik mezelf kan zijn. En natuurlijk heb ik nu Spijker, mijn trouwe hondje en metgezel.”

Wil je een persoonlijk statement maken? “Vind je passie in je leven en wees zo authentiek mogelijk.”